LAWATAN AKADEMIK ‘A JOURNEY THROUGH SUSTAINABILITY OF AGRICULTURE’

1-2 Mac 2024 – Satu program lawatan akademik telah dijalankan di Pulau Pinang yang melibat seramai 26 orang pelajar Diploma Pengurusan Pascatuai (DPH) dan Diploma Teknologi Pertanian (DTP) semester 1, 2 dan 4 . Tujuan lawatan akademik ini adalah sebahagian daripada proses pengajaran dan pembelajaran kepada pelajar berkaitan dengan industri pertanian di Malaysia. Berikut merupakan tempat yang telah dilawati:

1. Udang Kara & Udang Galah Nibong Tebal Pulau Pinang

– Pelajar didedahkan dengan pengenalan tentang industri penternakan udang galah dan udang kara daripada En Nasir, pengusaha ternakan. Lawatan ini memfokuskan kepada penjagaan kualiti air.

2. Jeruk Madu Pak Ali

– Pelajar didedahkan kepada pengendalian lepas tuai, di dalam industri jeruk seperti pembungkusan dan pemasaran produk.

3. Tanaman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM Ara Kuda)

– Pelajar mendapat penerangan berkaitan dengan pembangunan industri tanaman, biosekuriti tanaman seperti penggunaa racun bagi mengawal penyakit dan serangan serangga perosak ke atas tanaman.

4. Vitrox Technologies Sdn Bhd di Ladang TKPM Mayfield

– Lawatan ke tapak penyelidikan bagi mendedahkan pelajar kepada penggunaan IOT dalam industri pertanian. Penerangan oleh Ms Hayou, pengurus penyelidik di ladang Vitrox berkaitan penanaman benih sawi menggunakan mesin yang lebih efisien, penanaman jagung menggunakan sistem solar dan pengendalian mesin bagi pengisian medium tanaman ke dalam tray semaian.

5. Sinar Baru Global (Pertanian Tepat) di Ladang TKPM Taman Agroteknologi

– Pengenalan kepada sistem tanaman sayuran secara fertigasi menggunakan sistem IOT daripada En Amirul, pengurus pemasaran Sinar Baru Global.

6. Penang Hill

– Pelajar mendapat idea tentang asas kepada landskap yang merangkumi seperti seperti jenis kumpulan tumbuhan dan kegunaannya yang boleh di aplikasikan dalam industri landskap.

Objektif utama dapat dicapai melalui lawatan akademik ini, dimana dapat memenuhi keperluan pelajaran untuk subjek Introduction to Agriculture, Aquaculture Management, Horticulture and Landscape dan Post Harvest Physiology

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *